Ambassades in de DRC, Oeganda en Polen genomineerd voor BMO Ambassadeprijs voor mensenrechten 2024

Om de twee jaar maken alle Nederlandse ambassades kans om de prestigieuze BMO-Ambassadeprijs voor Mensenrechten te winnen. Deze onderscheiding is een initiatief van het Breed Mensenrechten Overleg (BMO), het samenwerkingsverband van meer dan 20 mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties en vaste gesprekspartner van het Ministerie. De prijs erkent en beloont diplomatieke inspanningen op het gebied van mensenrechten. Sinds vandaag zijn de drie genomineerden van de 2024 editie bekend.

Beeld: De BMO ambassadeprijs, foto door Free Press Unlimited

Na de succesvolle eerste editie in 2022, waar de Nederlandse ambassade in Costa Rica de eer in ontvangst nam, maken nu de ambassades in Polen/Belarus, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Oeganda kans op de prijs. Elk van deze ambassades is genomineerd wegens hun buitengewone inzet en toewijding aan het bevorderen en beschermen van mensenrechten. 

De ambassadeur in de DRC, Angèle Samura, noemt de nominatie een enorme eer en erkenning van het belang van hun inspanningen in de DRC, waar een slepende oorlog de rechten van miljoenen mensen onder druk heeft gezet. De ambassade in Polen en Belarus is dit jaar voor de tweede keer genomineerd. Daphne Bergsma, ambassadeur, en haar team zijn erg trots op de nominatie: “Wat een verrassing om als ambassade in een EU-lidstaat voor de tweede keer genomineerd te worden voor ons mensenrechten werk”. Karin Boven, ambassadeur in Oeganda, laat weten ook zeer verheugd en trots te zijn met de nominatie. Ze laat weten: “Het is een erkenning van de kracht van ons ambassadeteam en het benadrukt de cruciale partnerschappen die we onderhouden in de uitdagende context van mensenrechten in Oeganda.”  

De BMO Ambassadeprijs
De prijs is twee jaar geleden in het leven geroepen door Evelien Wijkstra, Director Policy and Advocacy bij Free Press Unlimited. Wijkstra laat weten dat inspiratie essentieel is om positieve veranderingen en vooruitgang te boeken in de ondersteuning van mensenrechten wereldwijd: “We hebben continue inspiratie nodig om ons te blijven organiseren en uit te spreken in een wereld waar respect voor mensenrechten alleen maar afneemt. Dictators leren immers voortdurend van elkaar hoe ze repressieve tactieken kunnen toepassen. Ambassades spelen wereldwijd een sleutelrol in het ondersteunen en verdedigen van mensenrechtenverdedigers. Het geeft mij hoop en inspiratie om over het werk te horen van de ambassades die genomineerd zijn voor deze prijs”.

Met de onderscheiding wil het BMO de Nederlandse ambassades inspireren om zich proactief, consequent en effectief in te zetten voor mensenrechten. Deze boodschap is terug te zien in het ontwerp van de prijs: een zandloper. De klok tikt door terwijl mensenrechten steeds verder in het gedrang komen: Time is running out for human rights. Ambassades spelen een belangrijke rol in het versterken en ondersteunen van mensenrechtenverdedigers, die in hun eigen land soms met gevaar voor eigen leven werk voortzetten. Dit is hard nodig in een tijd waarin op steeds meer plekken de democratie, mensenrechten en de maatschappelijke ruimte onder druk staan. 

—————————————————————————————————————————————————

Om te bepalen welke ambassade de prijs ontvangt, organiseert het BMO tweejaarlijks een enquête onder haar eigen leden en hun partners wereldwijd. Zij nomineren de ambassade die zij het meest daadkrachtig hebben zien optreden voor mensenrechten, maatschappelijke organisaties en mensenrechtenverdedigers én van wie zij de meeste steun ondervonden. Op basis van de inzendingen wordt een shortlist opgesteld. Uit de shortlist kiest een roulerende jury van de ambassadeprijs de winnende ambassade.

—————————————————————————————————————————————————

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de ambassadeursconferentie in Den Haag op 31 januari. Het belooft een boeiende bijeenkomst te worden, waarbij ambassadeurs en vertegenwoordigers van het BMO samenkomen om het belang van de bescherming van mensenrechten te vieren en de voortgang te eren die hierin is geboekt. Het BMO en haar leden kijken uit naar de onthulling van de winnaar en hopen dat deze erkenning de inzet van Nederlandse ambassades voor mensenrechten wereldwijd zal stimuleren. 

Noot aan de redactie:
Website: https://www.bmoweb.nl/bmo-ambassadeprijs-voor-mensenrechten/


Over het BMO
In 1979 werd naar aanleiding van de eerste regeringsnota over mensenrechten door een aantal mensenrechtenorganisaties het Breed Mensenrechten Overleg (BMO) opgericht. Het BMO is een samenwerkingsverband van in Nederland gevestigde mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties. Binnen het BMO werken deze organisaties samen om de aandacht voor mensenrechten in het Nederlands buitenlands beleid te bevorderen. In deze hoedanigheid richt het BMO zich primair op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer.

Binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de Directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten (DMM) de primaire gesprekspartner van het BMO. Over de krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld onderhoudt het BMO ook regelmatige contacten met de Directie Sociale Ontwikkeling (DSO). Met dank aan de leden van het BMO: Amnesty Nederland, ActionAid Nederland, Aidsfonds, Arisa Foundation, COC Nederland, Cordaid, Defence for Children/ECPAT International, Free Press Unlimited, Lawyers for Lawyers, Hivos, Justice and Peace Nederland, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Oxfam Novib, PBI Nederland, PAX for peace, International Campaign for Tibet, IUCN Nederland, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Netherlands Helsinki Committee, RNW media, Mondiaal FNV en Impunity Watch.